Jen ty a tvé kroky

Dobrý den, přátelé, návštěvníci těchto krásných stránek. Jsem jen příležitostná přispěvovatelka tohoto webu – jinak je mým domovem blog Janči chutná. Dnes jsem se ale rozhodla s vámi sdílet krátké zamyšlení. Jsme v kontaktu sami se sebou? Chceme někdy naslouchat i sami sobě, cítit své srdce, jak tluče a touží? Přejeme si během našeho života poznávat i tajemství vlastní …

Čtěte více »

Bezlepkové vafle se zeleným ječmenem

Vafle jsou vhodné i pro nízkohistaminovou dietu. Budeme potřebovat  25 g mletých vloček bez lepku 25 g čirokové mouky 1 vajíčko 1/2 banánu 1 kl prášku do pečiva 50 g tvarohu nebo bílého jogurtu 1 pl medu, nebo jakékoliv sladidlo dle možností 2 kl zeleného ječmene Suché ingredience smícháme, přidáme tekuté a vyšleháme. Smažíme …

Čtěte více »

Zajímavý fenomén: RAW pikniky v městských parcích

Je léto, kvetoucím jetelem ozdobené trávníky přímo vybízejí k usednutí a odpočinku. Jako zeleného stolu je využívají lidé se společným zájmem o živou stravu.  Až půjdete parkem a uvidíte na rozložených dekách posedávat a polehávat skupinky lidí, kteří zobou zelené (míněno živé a syrové), budou to možná „účastníci zájezdu“, lidé, kteří se nikdy předtím neviděli. Na RAW vegan pikniky se …

Čtěte více »

Mých prvních šest týdnů naboso

Chůze naboso začíná být fenomén, všimli jste si? Sám jsem do dnešního rána netušil, že se komunita bosých lidí až tak utěšeně rozrůstá… K chůzi naboso mají tito lidé různou motivaci. Mne ale zajímá především ta moje. Bolely mne prostě nohy. Dlouhodobě, a opravdu fest. Pokaždé, když jsem přišel zvenčí domů a zul boty, zvlášť …

Čtěte více »

Vegan pizza z quinoi

Pizza bez lepku, vhodná pro nízkohistaminovou dietu. Budeme potřebovat: 100 g uvařené quinoi, 100 g vloček bez lepku, 100 g vody, 2 pl chia semínek, dále rýžovou smetanu, stroužek česneku, oregáno, sůl. Quinou uvaříme dle návodu, přidáme vločky, vodu, sůl, chia semínka a vše rozmixujeme. Těsto necháme 30 minut odležet, pomocí mokrých …

Čtěte více »

Amazonští šamani sepsali první tištěnou encyklopedii tradiční medicíny

V zájmu zachování znalostí tradiční medicíny v Amazonii se pět tamních šamanů rozhodlo sepsat svou první domorodou encyklopedii. Zahrnuli do ní všechny své vědomosti o pralesních rostlinách, s jejichž pomocí lze vyléčit mnoho vážných nemocí. Až dosud se znalosti a zkušenosti šamanů předávaly ústně. Vlivem vytrvalého tlaku západních ropných a těžebních společností však mizí jak životní prostor původních amazonských obyvatel, …

Čtěte více »

Bezlepkový ovocný dortík vhodný pro nízkohistaminovou dietu

Ovoce pro nízkohistaminovou dietu každý toleruje jiné, já použila borůvky, maliny a ostružiny. Recept na korpus 2 hrnky bzl vloček (dala jsem ovesné a jahelné) 1/2 hrnku kokosu rozmixovat v 1/2 hrnku vody, vznikne domácí mléko 1/2 pr. do pečiva 1 pl medu Vše smíchám a dám do dortové formy o průměru 22 cm péct na …

Čtěte více »

Quinoa placky s cuketou

Budeme potřebovat: 50 g uvařené quinoi 1/2 menší cukety 1 vajíčko 2 pl jahelných vloček pórek sůl, pepř Quinou uvaříme dle návodu, cuketu najemno nastrouháme, přidáme vajíčko, nakrájený pórek, osolíme, opepříme, zamícháme a necháme chvilku stát. Poté smažíme a podáváme se zeleninovou oblohou. Dobrou chuť. 

Čtěte více »

Domácí pečení! Takto řeší svůj chleba už dvacet šest tisíc českých domácností

Chceme-li žít zdravě, musíme především zdravě jíst. To je ale obtížné v době, kdy stát dopustil, aby jeho občané byli zásobeni zahraničními potravinami, které nejsou ani zdravé, ale mnohdy ani jedlé. Týká se to takřka všech základních potravin, chleba nevyjímaje. V tomto případě je ale řešení snadné. Domácí pečení! „Dnes jsem ve školce pekla …

Čtěte více »

Borůvkové bezlepkové mufiny s quinoou

Dnes pro výrobu mufin využijeme Quinou neboli merlík chilský, který je v Jižní Americe využíván po staletí hlavně pro vysoký obsah bílkovin, vápníku a rostlinného tuku. Quinoa je bezlepková rostlina. Také má v sobě zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2 Quinoa prospívá lidem trpícím migrénami a jako potravina …

Čtěte více »

Salát z brokolice i pro vegany

Budeme potřebovat 1/2 brokolice 1 žlutou papriku 1 červenou papriku 1/2 salátové okurky 4 ředkvičky pórek hrst kešu oříšků cizrnu bambovu sůl Na zálivku 1 dcl vody 1 pl oleje (použila jsem oříškový) 1 pl medu 2 stroužky česneku oregáno, sezam. Zeleninu nakrájím na malé kousky, properu ve vodě, přidám ostatní ingredience, …

Čtěte více »

Co se děje v trávě aneb Dívej se, kam šlapeš

Jako malý chlapec jsem se rád toulal po lesích a loukách a moje dušička byla blažená, když jsem pod kamenem, na květu nebo pod kůrou padlého stromu našel brouka. Připadali mi jako rytíři v plné zbroji. Například střevlíci. Fascinovala mne jejich kusadla, jejich kovově lesklá těla, jejich rychlé dlouhé nohy, citlivá tykadla… I jejich dobrodružný způsob …

Čtěte více »

Histaminová intolerance – co to je? Jedním slovem utrpení!

Histamin je důležitá chemická látka, kterou vytváří naše tělo. Přijímáme ho však i potravou, čímž se jeho hladina zvyšuje. Pokud naše tenké střevo neprodukuje dostatek speciálního enzymu diaminooxidáza, mohou vzniknout vleklé a opakující se potíže jako svědění, kopřivka, otoky, bolest hlavy, bušení srdce, závrať, nepřiměřená únava, nervozita, poruchy spánku, úzkost, deprese. Mezi nejtypičtější projevy histaminové intolerance …

Čtěte více »

Bezlepkový koláč s jahodami a rebarborou

Budeme potřebovat: 100 g vloček bez lepku 50 g čirokové mouky 1 vajíčko 2 pl medu 1 prášek do pečiva 1 banán 100 ml rostlinného mléka (postačí i voda) 2 pl nepraženého kakaa Na náplň: 1 tvaroh 1 vajíčko sladidlo dle možností (med, datlový sirup) 5 stonků rebarbory + skořici 250 g jahod …

Čtěte více »