Cuketovobanánový dort bez lepku

Cuketu a banány rozmixuji najemno, přidám ostatní suroviny, lehce promíchám, naliji do vymazané a vysypané formy. Péct na 180 st asi 45 minut. Budeme potřebovat: 1 cuketa 2 banány 1 vajíčko 1 tvaroh 1 hrnek čirokové mouky 1/2 hrnku rýžové mouky 1/2 hrnku mletých mandlí 2 pl kakaa 1/2 prášku do pečiva 1/3 hrnku …

Čtěte více »

Veganský koláč s borůvkami

Veganský koláč s borůvkami, bez lepku, vhodný pro bezlepkovou a nízkohistaminovou dietu. Ingredience: 1 banán 1 pl kokosového oleje 1 pl medu 1 pl kokosu 100 ml vody 1/2 prášku do pečiva 100 g vloček bez lepku 50 g čirokové mouky Postup: Do mixéru dám banán, olej, kokos, vodu, med a rozmixuji. Vločky umelu, přidám všechny …

Čtěte více »

Likvidují vám úrodu slimáci? Pomozte si vydlabaným melounem, odzkoušeno!

Právě vrcholí období jejich rozmnožování. A deštivé počasí jim naprosto vyhovuje. Je proto nejvyšší čas s tím něco udělat… Patrně víte, že slimáci jsou hermafroditi, čili mohou oplodnit jeden druhého a vajíčka pak kladou oba (jinými slovy, oba jsou otcové i matky). Jeden slimák přitom může naklást přes 200 vajíček, to je cca 500 za oba. …

Čtěte více »

Letní řemeslné tábory pro dospělé – pozvánka na Slovensko

Chcete strávit týden nebo dva uprostřed přírody ve společenství zajímavých lidí a zabývat se přitom smysluplnou činností? Vyjeďte si na řemeslný tábor pro dospělé. Hlavními tématy jsou přírodní hospodaření a práce s přírodními materiály. Tábory se konají na statku Na Medzi, v krásném a čistém prostředí Stoličných vrchů na středním Slovensku. Ještě jsou volná místa! Co …

Čtěte více »

Festival jurt – o hlíně, o zemi, o nás

Rodiny s dětmi, přírodní duše, příznivci přírodního stavitelství a přírodního způsobu života jsou srdečně zváni na tradiční prázdninový „Festival Jurt“. Koná se v sobotu 6. srpna 2016 od 10 hodin v areálu Zátiší v Brništi. Cílem Festivalu Jurt je umožnit setkání lidí, výměnu poznatků a předání dobrých praktických zkušeností k letošnímu tématu o hlíně, o zemi o nás. Cílem festivalu je propojení neziskových organizací, …

Čtěte více »

Sejdeme se na hudebně ekologickém festivalu Záznačná planeta Země?

Festival je snahou o setkání lidí s přírodním, ekologickým a soběstačnějším způsobem života. Chceme si společně zahrát na nástroje, zatancovat si v lehkém rytmu bubnů, navzájem se poznat, a promluvit si o tom, jak vidíme my naši zázračnou planetu Zemi.  Celý rok se věnujeme záchraně země, snažíme se skromně žít, pokorně sázíme stromy, čistíme skládky, stavíme ze …

Čtěte více »

Naučte se bylinkové soběstačnosti s Katkou Horáčkovou

Kurz o pěstování, sběru a zpracování léčivých bylin „Bylinková soběstačnost“ se uskuteční o víkendu 29.–31. července v Merbolticích na Děčínsku. Poznáme práci s bylinami tak, abychom nepotřebovali chodit do lékárny ani drogerie, ale…. do přírody! Jen co vypukne opravdové léto se podíváme kolem sebe, co si můžeme vyrobit na zimu. Budeme poznávat byliny divoké i pěstované, probereme …

Čtěte více »

Šamanské bubny pro děti a rodiče – nenechte si ujít!

Sbalte stan, spacáky, ešusy a lžíce, protože prázdninová výroba šamanských bubnů se blíží. Strávíte víkend v lůně přírody, u ohně, ve společenství lidí, v tichu i za zvuků a znění, při práci se surovou kůží, na cestě… KDY: 15. – 17. ČERVENCE 2016, KDE: Ekocentrum Jablůňka, JURTA, ZADNÍ TŘEBAŇ (ulice K Vatinám) Setkáme se v pátek v 16 hodin. V 17 hodin …

Čtěte více »

Lahodné čokoládové košíčky

Recept je z knihy „Zdravě a syrově“, račte vyzkoušet. Ingredience Košíčky- korpus 1 šálek lískových ořechů 1 š mandlí 1 š rozinek 1 š kokosu 3 pol. lžíce kakaových bobů Pěna- ½ š mandlového mléka 1 avokádo 2 pol. lžíce kokosového cukru 3 pol. lžíce citronové šťávy 1 banán 3 pol. lžíce …

Čtěte více »

Jahodové zmrzlé muffinky

Jahodová sezóna je v plném proudu a léto také. Takže jdeme do zmrzlin! Ingredience Mražené jahody Banány Instrukce Jahody nejprve zmrazíme. Banány oloupeme a rozmixujeme s mraženými jahodami. Nalijeme do formiček a ozdobíme nasekanými kousky jahod. Zamrazíme. Chod: Dezert Obtížnost: Začátečník

Čtěte více »

Třešně plnými hrstmi a zadarmo, jak to má být

Prý až sedmdesát procent nás žije ve městech a většina přitom nakupuje v supermarketech ovoce, které se k nám vozí přes půlku světa. Napadlo vás v té souvislosti někdy, proč je na veřejných prostranstvích ve městech tolik stromů, ale prakticky žádné ovocné? Nebylo by dobré to změnit? Staré ovocné sady pomalu mizí. Žijeme přece v globálním světě, kdo by …

Čtěte více »

Ekovesnice učí ekolidi stavět a žít bez hypoték

K ekologickým či alternativním stavbám se přiklání stále více lidí. Nejen těch, kteří chtějí být blíž k přírodě. Mnoho z nich k tomu dotlačí nedostatek peněz. Domy, které si postavili za pár tisíc mohou být inspirací pro všechny, kteří žijí pod tlakem úvěrových splátek a se strachem, že pokud by přišli o práci nebo o zdraví, ztratí …

Čtěte více »

Domácí pistáciová zmrzlina

V dětském věku jsem nejvíce milovala pistáciovou. Možná to bylo neobvyklou zelenou barvou, protože v té době jsem pistáciové oříšky vůbec neznala. Nepátrala jsem nikdy, jestli ta zmrzlina měla z pistácií pouze barvu, ale tato, kterou si můžete vyrobit jednoduše doma je poctivá pistáciová. Pistáciové vyloupané natural oříšky můžete koupit např. v arabském obchodě …

Čtěte více »

Špenátová polévka

Polévka, kterou si můžete udělat nejen na Zelený čtvrtek. Je velmi zdravá, protože obsahuje velké množství chlorofylu – zeleného barviva. Ingredience 2 Pl kešu sýra 2 šálky špenátu půlka menší cukety 2 šálky vody lžička tamari (nemusí být) několik lístků medvědího česneku nebo stroužek normálního citronová šťáva sůl červená kapie Instrukce Očistíme …

Čtěte více »

Letní dort

Hojnost letního lahodného ovoce je tu, tak si to užijte! Ingredience Korpus 1 šálek měkčích datlí 3/4 šálku mandlí (předem namočených a usušených) 1/4 šálku pohanky světlý krém 3/4 šálek kešu (předem namočených) 1/4 šálku kokosového oleje polovina avokádo 3 pol. lžíce kokosového cukru (nebo jiného sladidla) 1/2 šálku jahod a borůvek …

Čtěte více »