Domů / RAW / Recepty / Bezlepkový koláč s jahodami a rebarborou
Energie života

Bezlepkový koláč s jahodami a rebarborou

Budeme potřebovat:

  • 100 g vloček bez lepku
  • 50 g čirokové mouky
  • 1 vajíčko
  • 2 pl medu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 banán
  • 100 ml rostlinného mléka (postačí i voda)
  • 2 pl nepraženého kakaa

Na náplň:

  • 1 tvaroh
  • 1 vajíčko
  • sladidlo dle možností (med, datlový sirup)
  • 5 stonků rebarbory + skořici
  • 250 g jahod

Banán, med a vajíčko dáme do mixéru a rozmixujeme, přidáme mléko nebo vodu, mleté vločky mouku, prášek do pečiva, kakao, lehce promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy (použila jsem dortovou o průměru 21 cm). Na těsto poklademe umíchaný tvaroh.

Rebarboru oloupeme, nakrájíme na menší kousky, v kastrůlku podusíme s lžičkou skořice. Když je měkká, navrstvíme na tvarohovou směs, nakonec dáme nakrájené jahody a celý koláč posypeme nasekanými ořechy, pro nízkohistaminovou dietu doporučuji kešu nebo mandle.

Peču na 180 st 40 minut.

Léčivé účinky rebarbory

Obsahuje sice pouze nepatrné množství vitamínu C, ale to vůbec nevadí, protože se jí výhradně pečená či vařená a tepelnou úpravou se vitamín C stejně ničí. Zato v ní najdeme významný obsah vitamínu B3, B5 a B9 (kyselina listová), z minerálních látek hlavně vápník, draslík, mangan, železo, fosfor a hořčík.

Zato jahody obsahují vysoký podíl vitamínu C, jsou bohatým zdrojem vitamínu A, B, E. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra a vápník. Obsahují 87 % vody a i přes jejich sladkou chuť obsahují malý podíl cukrů, proto je jejich konzumace vhodná při dietách.

Dobrou chuť. ☺️

Ohodnoťte tento recept

Hodnocení

Co vám brání zkusit tento recept a pak ho ohodnotit, aby ostatní věděli, do čeho jdou? Podle nás je tento pokrm vynikající, navíc vhodný pro nizkohistaminovou dietu!

User Rating: Be the first one !
Web nebo e-shop?

Čtěte také

Bezlepkový ovocný dortík vhodný pro nízkohistaminovou dietu

Ovoce pro nízkohistaminovou dietu každý toleruje jiné, já použila borůvky, maliny a ostružiny. Recept na korpus …

Nebojte se a klidně sem napište komentář. Díky. :)

Loading Facebook Comments ...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *