Chceme-li žít zdravě, musíme především zdravě jíst. To je ale obtížné v době, kdy stát dopustil, aby jeho občané byli zásobeni zahraničními potravinami, které nejsou ani zdravé, ale mnohdy ani jedlé. Týká se to takřka všech základních potravin, chleba nevyjímaje. V tomto případě je ale řešení snadné. Domácí pečení!
„Dnes jsem ve školce pekla chléb. Děti chtěly taky, tak každý dostal kousek těsta a na stole jsem nechala kilový pytlík mouky na podsypání. Mouka je bavila hodně a nakonec byla všude, jen ne v pytlíku,“ píše autorka úvodní fotografie Lada Tkadlecová. Je členkou komunity PečemPecen.cz.
Už z názvu je zřejmé, o co jde. O chleba. Proč? Protože ten průmyslově vyráběný, který nakupujeme v supermarketech, prostě není dost dobrý! Není ani levný, ani zdravý. A není vlastně ani český. Jako spotřebitelé a konzumenti nemáme jediný důvod takový chleba kupovat.
Pozoruhodné je, že tato komunita domácích pekařů má na facebooku už více než 26 000 členů a denně se rozrůstá. Nejméně dvacet šest tisíc českých domácností tedy už nekupuje průmyslově vyráběný chleba. A podívejte se na fotogalerii, jakých krásných výsledků jsou domácí pekaři schopni dosáhnout:
PečemPecen.cz je komunita domácích pekařů, ochotných se podělit se o rady, ale také o svůj kvásek na kváskové mapě, aby to začátečníci měli jednodušší. Není to krása? V kterémkoliv městě už najdete kontakt na sousedku, která vám pomůže vaši domácí produkci chleba nastartovat. Klikněte si:
Domácí chleba nejen že vydrží týden a nezplesniví, ale je především zdravější a výrazně chutnější, přičemž jeho chuť si sami určíte tím, jaké přísady použijete.
Kdo si prý jednou upeče svůj první chleba, jiný (míněno ten průmyslový) už nechce. Někteří jdou ale ještě dál a pečou už pro sousedy a přátele. A patrně jediná pekárna v republice je schopná dodat vám pravidelně chleba, který je kvalitou s domácím chlebem srovnatelný. Provozuje ji už půl roku David Španbauer, který si před půl rokem založil rodinnou pekárnu v Tisé na Ústecku.
Spolu s manželkou a dcerou mají na starosti kompletní výrobu. Týdně upečou 300 chlebů. „Uživíme se, ale hlavní je, že nás to baví. Pečeme v peci na dřevo. Přikládám tvrdá polínka buku, akátu a nakonec i borovice. Pryskyřice z borovice totiž chleba pěkně ovoní,“ říká.
Jejich chleba stojí 80 až 90 korun za kilo podle druhu. Za kvalitu si tedy zákazník výrazně připlatí. Určitě vás teď napadá otázka, na kolik vyjde chleba, který si upečete sami doma.
Největší náklady na domácí pečení jsou mouka a spotřebovaná elektřina. Nejlevněji vychází pečení v domácí pekárně, která chleba upeče za cenu okolo 3 korun. V případě klasické trouby je třeba počítat se zhruba 10 korunami. Pekárna je sice úspornější, neumí ale upéct chleba ve tvaru klasického pecnu s křupavou kůrkou.
Podle podrobných výpočtů Maškrtnice vyjde domácí chleba vždy levněji než ten kupovaný – kilo pšenično-žitného kváskového chleba upečete už od 11 korun, pečete-li v pekárně a vychytáte-li akční ceny. Při běžných cenách a v normální troubě bez zvýhodněných tarifů zaplatíte za kilo chleba spíše 22 korun. Podrobnosti o nákladech na pečení se dočtete ZDE.
Vlastnosti kváskového chleba
- kvásek je přirozenou součástí chlebového těsta
- chutná jako chleba
- má typické chlebové aroma
- má vyšší výživovou hodnotu
- je hutnější a má menší objem než chleba z droždí
- díky rozložení bílkovin na aminokyseliny je výrazně lépe stravitelný
- má nižší glykemický index a tím přispívá ke stabilizaci hladiny krevního cukru
- vydrží déle čerstvý (kyselina mléčná chléb přirozeně konzervuje)
- má antibiotické účinky (díky fytoalexinům, vznikajícím v průběhu fermentace)
- posiluje střevní mikroflóru a tím i naši imunitu
- má vyšší využitelnost minerálních látek v organismu
Chcete se do toho pustit? Rady, jak začít, najdete ZDE.
Kurz bezlepkového kváskového pečení najdete ZDE.